25 éves érettségi találkozó

Tanárnő kérem, én készültem! Hiszen 25 év, az 25 év.

Amikor megkaptam a meghívót, elkezdtem keresni az érettségi tablóról készült fényképet, és közben azon morfondíroztam, hogy mekkora idő is 25 év. Ennél sokkal rövidebb időről is egész regényeket írtak mások. Ilyen könyvek akadtak a kezembe: Hét év Tibetben, Tíz év apám fogságában , A tizenöt éves háború,  +18 csak felnőtteknek. Hát mondom, ez is nagy idő? Én is írhatnék egy könyvet azzal a címmel, hogy 20 év fogságban. Bár lehet, hogy helyesebb lenne a 20 év boldogság cím, hiszen ki tudja, lehet, hogy a nejem is elolvassa és akkor nekem annyi! Hiszen pont 20 éve, hogy összeházasodtunk. És 20 éves a nagyobbik fiam. 17 a kisebb, aki magasságra és súlyra a nagyobb. 190 cm. magas és 100 kilós és súlyemelő. A 20 éves fiam  kedden vette át az érettségi diplomáját. Hasonlít az enyémre! Az övébe is sok az ötös. Az enyém is tele volt vele (bár nálunk 10-ig osztályoztak, nála csak 5-ig). Nem tudom, hogy milyennek látja a mi korosztályunkat, de azt tudom, hogy amikor mi érettségiztünk valakiknek akkor volt a 25 éves érettségi találkozójuk, és én milyennek láttam őket. A nénik fejkendőt viseltek, a bácsik kalapot, és láttam rajtuk, hogy 25 év, az 25 év.

Tanárnő kérem, én készültem! Hiszen 25 év, az 25 év.

A nejem is készült! Már hétfőn kipakolta a szekrényt, hogy mit vegyen fel. Aztán közölte velem, hogy én meg a barna csíkos öltönyt veszem majd fel. Gondoltam nem rontom el a kedvét és nem szóltam, hogy nincs is barna csíkos öltönyöm. Viszont szóltam a gyereknek, hogy hozzon egy sört a hűtőből és közben átkapcsoltam a tv-t a sport1-ről a sport2-re.

– Ne-ne, ne hozz semmit apádnak, el kell, menjünk a boltba öltönyt venni!

– Öltönyt? Milyen öltönyt?

– Barna csíkosat, ami megy a ruhámhoz. Neked nincs barna csíkos öltönyöd, venni kell egyet.

Mit tehettem? Mentem! Húsz évvel ezelőtt megegyeztünk, hogy kis dolgokban Ő dönt, nagy dolgokban én. És ez nem nagy dolog. Bár az is igaz, hogy nagy dolog még nem történt nálunk. Na, az öltönyhöz vett egy inget, az inghez nyakkendőt, a nyakkendőhöz övet és mindezt fel is kellett próbálnom. Végül még egy barna zoknit is a csomaghoz tett.

–          Ezt is felpróbáljam?

–          Nagyon vicces. Inkább örülnél, hogy gondoskodom rólad.

Ezek után kéz a kézben sétáltunk ki a boltból. Nem engedtem el a kezét. Attól féltem, ha elengedem, rögtön vesz valamit. A cipőboltnál viszont a sarkamra álltam és közöltem, hogy nem veszünk új cipőt! Jó lesz az, amit a múlt hónapban vettünk. Nem merte feszíteni a húrt. Nem szolt, semmit. Ez nagy dolog volt! És most én döntöttem!

Tanárnő kérem, én készültem! Hiszen 25 év, az 25 év.

Még fodrászhoz is elmentem (nem nagy dolog – a nejem küldött), sőt a hónaljamat is leborotváltam! Most már minden rendben. Indulhatunk! Indultunk. Indultunk, hogy találkozzam azokkal, akiknek sokat köszönhetek. Akik nem akartak tanítani semmire de mégis sok mindenre megtanítottak. Napi 6-7 órát töltöttünk együtt. Ez alatt akarva akaratlan tanítottuk egymást. Kitartást, tisztességet, őszinteséget tanultam tőletek. Ma nem lehetnék az, aki vagyok, ha ez a közösség, akkor, amikor a legnyitottabb voltam a világra nem lett volna. Az iskola csak a keretet adta. Az igazi értékeket, amiket tankönyvből nem lehetett megtanulni, tőletek tanultam. Köszönöm.

Székelyudvarhely, 2010. június 26.

Dudi

Ezt a bejegyzést hozzászólásoddal érdekesebbé teheted.

A bejegyzéshez nem kapcsolódó, ízléstelen hozzászólások törlésre kerülnek.

 

19 thoughts on “25 éves érettségi találkozó

 1. Mimi

  Sokáig mosolyogtam, miután meghallgattam beszédedet az osztálytalálkozón – s még most is mosolygok, mint olvasom.
  Köszönöm hogy megmosolyogtattál. Remélem, könyv is kerekedik belőle, mert 25 év az 25 év.
  Minden jót a családnak, Mimi

  Kedvelés

 2. Magdi

  szia Jocó 🙂 Mimi küldte el a hivatkozást 🙂 jó újra elolvasni. Akkor az osziórán derültem rajta, de most bepárásodtak a szemeim 🙂 Tényleg neki kellene fognod írni. Úgy értem könyvet. Mert van írói vénád. Nagyon nagy szeretettel: Magdi

  Kedvelés

 3. Gáspár Tünde

  Szia Levi! Én tátott szájal hallgattam amit előadtál az osziórán.Jó volt újra elolvasni, és nosztalgiázni. 25 év az 25 év, és nekem ez az első találkozom, és csakis Neked köszönhetem-hát nagyon köszönöm. Remek férfi vált belőled de azt hiszem, hogy a feleséged vagyis Melinda az akinek köszönhetsz mindent-mert én magamból kiindulva tudom, hogy minden férfinek kell egy olyan feleség aki mellett ki tud bontakozni. Ha Debrecen környékén jártok vagy ha haza indultok Udvarhelyre, és egy kis pihenőre vágytok, ne feledkezzetek meg arról, hogy hozzánk bármikor bejöhettek,mert mi szeretettel várunk. Sok puszi Melindának, és Neked- És még egyszer köszönök mindent. Tünde

  Kedvelés

 4. Mimi

  Miután mindegyik osztálytársnak kinek tudtam az e-mail címét elküldtem, hogy olvassa el – lefordítottam férjemnek is – neki is nagyon tetszett az elegáns humorod s a szeretet mi családod és osztálytársaid fele árad.
  Remélem legközelebb ő is eljön és megismerhet benneteket.

  Kedvelés

 5. gyorgy annamaria

  hello, eloszor is koszonom a miminek hogy elkuldte ezt a levelet, nagyon sokat mosolyogtam mert valahol ez igy igaz es normalis. lehet hogy a feje a csaldanak a ferfi de a nyak a fontos ami a fejet iranyitja forditgatja meg tartja. levi te mindig kulonos voltal es az is maradtal. ahogy irtad egy szep es kiegyensulyozott csaladod van meg egy szuper feleseged. orulok neked remelem a kovetkezo talakozon csak talalkozunk es remelem minden ot percben nem kerdezzuk egymastol hogy ” akkor te ki is vagy… ” harminc ev az csak harminc ev de nem olyan sok. sok sok puszi nektek annamaria

  Kedvelés

  • Dudi

   Szia Annamari!
   Én is remélem, hogy nem leszünk Alzheimer-kórosak és nem kérdezzük meg öt percenként, hogy “Te ki is vagy?” de azért most felteszem a kérdést!
   György Annamária leánykori neve Jánosi Annamária?
   Ja és ha mégis Alzheimer-kórosak leszünk azt nem is fogjuk tudni, sőt azt sem, hogy öt percenként ugyanazt a kérdést tesszük fel. Úgy hogy nem olyan nagy baj az az Alzheimer kor. Legalábbis jobb mint a Parkinson-kór. Inkább felejtsem el kifizetni a sörömet mint kilötyögtetni 🙂

   Kedvelés

 6. Mesike

  Szia Drága Barátom!

  Nagyon jó volt olvasni, amit írtál. Megnevetettetél, ahogy szoktál. Szívesen olvasnék egy másik korszakról is, tudod, amikor a Turul volt a főszereplő. Lenne mit írni arról is, a Te “tolladból” pedig élezet lenne olvasni azt is, abban biztos vagyok.

  Szóval csak így tovább!
  Puszilom a Melindát, és Téged is!
  Nagyon szeretlek Benneteket!

  Kedvelés

  • Dudi

   Kedves Meiske!
   Ha nem javítattod volna ki a fenti szövgeben a mengevetettél szót, senki nem vette volna ézsre! Mint ahagyon neked sem tűnt fel, hogy a most olavsott szövgeben a betűk fel vannak cserléődve. Az első és az utsoló betű a helyén van a többi össze-viszsa és mégis midnen a helyén van. Vagyis nincs a helyén de így is jó 

   Kedvelés

 7. Göci

  “Még hat hónap….”Mintha csak tegnap lett volna.Ennek is már 25 éve.De még mindig olyan elevenek az emlékek,sőt,egyre több dolog jut az eszembe.Tökéletesen egyetértek azzal, hogy Levi meg kell írja az emlékeit, de volna egy olyan ötletem, hogy minden osztálytársunk a maga módján írjon le egy kedves vagy kevésbé kedves emléket, amit Levi összerakna, mint egy puzzle-t humorosan.Mindent megteszünk, hogy legkésőbb a következő osztálytalálkozón az legyen az ajándék.Külön köszönet Miminek a fényképekért,ezekről már regényeket lehetne mesélni, a csihányról, az esőről, Jánosi tanár úrról….
  Nagyon jó volt találkozni Mimivel és Tündével, akiket 25 éve nem láttam.Köszönöm.

  Kedvelés

  • Dudi Levente

   Nagyon szívesen Sanyikám! De már két éve, hogy itt van 🙂
   Most írt a Mimi a fb.-n hogy “VilmaToni TB
   szilveszter a Hargitán vagy Ivóban:”
   Én azt válaszoltam, hogy “Dudi Levente József Ivóóóóóóóban!!!!!!! 🙂 🙂 🙂 Szilveszterkor? Hol máshol?”

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s