Féreglyuk a pécsi Tudásközpontban

Parhuzamok_2013_ megnyEgy remek fotókiállítás megnyitóján jártam tegnap. Kékes Marcell képíró, Párhuzamok című fotókiállításának megnyitóján.

Horváth András a Dél-dunántúli Építész Kamara elnöke a kiállítás megnyitóján rövid beszédet mondott. Ebből sok mindent megtudtunk Marcellről. Megtudtuk, hogy anno megtáncoltatta az építészkamara elnökét, amiért nemhogy nem haragszik de még hálás is. Azt is megtudtuk, hogy Kékes Marcell maximalista. Amihez hozzányúl azt teljes szívvel, teljes erővel és kitartással műveli, ugyanakkor alázattal, gyöngéden és nyitottan. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a kiállító művész egy féreglyuk.

Horváth András elmondta, hogy a fizikai valóságban, ha találkoznak valahol a párhuzamos világok, akkor az a féreglyukban történhet meg. Itt ebben a térben és időben ha a párhuzamok találkoznak valahol, akkor az a kiállító művész személyében-személyiségében, Kékes Marcellban történhet meg.

És valóban. A kiállított művek olyan párhuzamokra mutatnak rá, melyek a napjainkat át és átszövik de, mi szinte észre sem vesszük. Bennünk futnak össze a párhuzamok. Nézd a lenti képeket! Így ámultunk, csodálkoztunk a kiállításon. Így hatottak ránk a képek. Ilyen érzelmeket csalt az arcunkra.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

képek a megnyitóról

A kiállított képek páratlanok. Két értelemben is. Vizualításukban (ilyen szó talán nincs is) és párosításukban, azaz páratlanításukban (lehet, hogy ilyen szó sincs?). Hiszen hármasával vannak a képek összefűzve és a három az páratlan. Ezek a képek meg páratlanok egyenként is és hármasával is. Sőt. Hármasával még inkább.

Kékes Marcell tudja, hogy a világ nagyon is színes, ez a kiállítása most mégis a fekete és a fehér, illetve a szürke 256 árnyalatának erejével próbálja elénk tárni a páhuzamokat.

A kedvencem az a képösszeállítás, ahol az első képen egy középkorú férfi óvó-védő-segítő-támogató-iránymutató-útbaigazító kézmozdulata terelgeti a gyermeket. A következő képen egy párt látunk sétálni a réten. Nyugodtak, békések, szeretik egymást, elvégezték már a dolgukat. Felnevelték a gyermekeiket, kenyeret adtak a kezükbe. Már csak élniük kell a maguk boldogságát. A harmadik képe a sornak felborítja az előző idilljét. A képen egy fiatalember halad öles léptekkel és szinte húzza maga után a már bottal járó öreget. Ő most kezdi a nagybetűs életet. Türelmetlen, izgága, erős és már-már szinte kegyetlenül halad a célja felé. Az öregember mintha konc lenne a nyakán, amolyan nehezék. Talán csak a neveltetése tartja vissza, hogy elengedje az öreg kezét, talán a szeretet az, ami szorosan markolja a megfáradt kézfejet, talán az orvoshoz siet vele… ki tudja… Olyan érzése támad a nézőnek a mű szemlélése közben, hogy hamarosan ez a fiatalember lesz az, aki egy óvó-védő-segítő-támogató-iránymutató-útbaigazító kézmozdulata terelgeti a gyermekét.

A többi kép is érzéseket, érzelmeket vált ki a látogatóból. Ahogyan nem lehet eltáncolni az építészetet, elénekelni a fafaragás művészetét úgy nem lehet leírni azokat az érzéseket, érzelmeket melyek a kiállítás megtekintésével átélünk.

Mindenkinek ajánlom ezt a kiállítást, mely 2013. április 04-ig megtekinthető a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont előterében. A kiállítás megtekintése ingyenes.

Ezek a fekete-fehér képek színeket hoznak a szürke mindennapokba, a lelkünkbe. Szineket, érzéseket -érzelmeket. Ne hagyd ki, menj el, nézd meg, töltődj fel. Nem kerül semmibe, és csak nyerhetsz vele.

Kékes Marcell weblapja itt érhető el.

Dudi Levente

Kapcsolódó cikkek: PÉCSI Napilap

Ezt a bejegyzést hozzászólásoddal érdekesebbé teheted.

A bejegyzéshez nem kapcsolódó, ízléstelen hozzászólások törlésre kerülnek.

Reklámok

3 thoughts on “Féreglyuk a pécsi Tudásközpontban

 1. Lotti

  “Megtudtuk, hogy anno megtáncoltatta az építészkamara elnökét, amiért nemhogy nem haragszik de még hálás is. ” 😀
  A cím nagyon találó, jól írsz és a képeiddel is megfogtad a kiállítás hangulatát. Szerintem aki elolvassa, el szeretne menni személyesen is megnézni a kiállítást! 🙂
  A cikk elolvasása után belenéztem a többi írásodba is, jó, hogy idetaláltam. 🙂
  Megosztottam a cikket. Szerintem már csak a cím miatt rá fognak nézni. 😀

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s