Bélszín egyben, grillezett zöldséggel, egyszerűen

IDE kattintva tekintsd meg a képeket, az elkészítésben sokat segíthetnek, akárcsak a lenti videó, amelyet ITT érsz el a YouTube-on!

Két évvel ezelőttig a konyhai eszközök jelentős részének a nevét sem tudtam és a konyhai berendezések közül is csak a hűtőgép használatával voltam tisztában. Bár az igazat megvallva azzal is voltak nehézségeim, csak nem tudtam róla. Ez egy nagy bevásárlás után derült ki, amikor be akartam pakolni a hűtőbe és a nejem így szolt:

- Hagyd, majd inkább én.
- Csak segíteni akarok.
- Nem kell,köszönöm!
- Miért?
- Azért mert a... a...

Nem akart megbántani azzal, hogy összevissza pakolok, kereste a legkímélőbb kifejezést, végül kibökte:

 - Azért, mert én vagyok a főnök a hűtőben! 

Pár másodperc döbbent csend után mindketten nevetésben törtünk ki.
Az eset óta sok mindent megtudtam a konyháról, legfőképpen azt, hogy a sütés-főzés remek szórakozás, kellemes időtöltés, boldogságot adó elfoglaltság. Két évvel ezelőtt egy bélszín elkészítése nagyon misztikus, bonyolult dolognak tűnt. Ma egy panellakás konyhájában egy asztali, elektromos grillsütőn fogom elkészíteni 🙂 !
Nincs benne semmi misztikum, semmi bonyolult dolog. Lássunk is hozzá.

Ha megnézed az alábbi kis videót, le sem kell írnod a receptet, menni fog fejből is az elkészítés! Élvezd a főzést, élvezd az életet.

Hozzávalók:

  • 1 kg bélszín
  • 1 dl olaj
  • bors
  • 1 ek. vaj

Elkészítés:

Sütés előtt 2-3 órával vegyük ki a hűtőből a húst, hogy szoba-hőmérsékletű legyen a sütés megkezdésekor. Vágjuk 3-5 cm vastagságúra. Ne fűszerezzük sütés előtt még sóval sem. Ne klopfoljuk a bélszínt! Kenjük meg a grillsütőt egy kis olajjal vagy zsírral, és várjuk meg, amíg az teljesen felhevül. Fektessük bele a steaket és kérgesítsük meg a külsejét. Ez nagyon egyszerű. A felhevített vasra nyomjuk rá a húst kb. fél percig, ez elegendő a kéreg kialakulásához, ami lezárja a hús külsejét ezzel megakadályozva, hogy a hús kiszáradjon. Minden oldalát, a két végét is, kérgesítsük meg. Ez a folyamat maximum 2 percet vesz igénybe (lásd a fenti videóban).

A húsnak vannak sütési fokozatai:

  • rare – szinte nyers angolos hús (3-4 perc)
  • medium rare – belül még véres, kívül egyhén sült (4-5 perc)
  • medium – félig sült, a steak belseje rózsaszín kívül teljesen megsült (5-6 perc)
  • medium well done – átsült, belseje még halvány (6-7 perc)
  • well done – teljesen átsült, szinte már rágós (több mint 7 perc)

Étkezés előtt érdemes megsütni a húst, hogy frissen lehessen tálalni. Nem jó a bélszínnek ha sokáig pihentetjük sütés után. Közvetlenül fogyasztás előtt a steakre frissen őrölt borsot, sót és vajat teszünk. Köretnek grillezett zöldséget készítettem (cukkini, paradicsom, padlizsán, alma, hagyma, gomba). Előre ezeket sem fűszereztem. A sütési idejük megegyezik a hús sütési idejével. Az 1,5 – 2 cm vastagra szeletelt zöldségeket 5-7 percig kell grillezni. Grillezés után sóval, borssal és egy kis rozmaringgal fűszereztem.


Ezt a bejegyzést hozzászólásoddal érdekesebbé teheted. A bejegyzéshez nem kapcsolódó, ízléstelen hozzászólások törlésre kerülnek.


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s